Nasz Dom może pochwalić się dobrą kuchnią . Posiłki przygotowują cztery wykwalifikowane panie kucharki . Swoje umiejętności na bieżąco doskonalą na wewnętrznych szkoleniach prowadzonych przez panią dietetyczką . Nad całością produkcji gastronomicznej czuwa system jakości zdrowotnej wytwarzanej żywności pod nazwą HACCP, który obejmuje dobrą praktykę produkcyjną i dobrą praktykę higieniczną. Ułatwia to nam podnoszenie standardu usług gastronomicznych świadczonych mieszkańcom.
Mamy opracowany system dietetyczny, dzięki któremu mieszkańcy mają możliwość korzystania z podstawowych ośmiu diet:
I – Dieta podstawowa
I A – Dieta podstawowa bogato resztkowa
II – Dieta łatwostrawna
II A – Dieta łatwostrawna bogato resztkowa
III – Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów – cukrzycowa
IV – Dieta z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego(wątrobowa)
V – Dieta bogatobiałkowa
VI – Dieta wegetariańska (laktoowowegetariańska)
VII – Dieta o zmiennej konsystencji
VIII – Dieta mało energetyczna, niskoenergetyczna (o wartości kalorycznej-1800kcali i 1500kcal)
Diety realizowane są na podstawie zaleceń lekarskich , bądź też po konsultacji mieszkańca, lekarza i dietetyczki. Na bieżąco pani dietetyczka udziela porad i wskazówek dotyczących właściwego żywienia w różnych jednostkach chorobowych i pomaga w realizacji zaleceń lekarskich. Prowadzi szereg pogadanek grupowych i indywidualnych z mieszkańcami na temat zdrowego żywienia i problemów żywieniowych poszczególnych mieszkańców.W domu mieszkańcy otrzymują trzy podstawowe posiłki, a dodatkowe w postaci II śniadań i podwieczorków przewidziane są dla mieszkańców z jednostką chorobową , przy której leczenie opiera się na spożywaniu 4, 5 bądź 6 posiłków dziennie.
Wszystkie potrawy przygotowywane są w kuchni przez nasz personel, pieczone są domowe ciasta, sporządzane są świeże wyroby garmażeryjne.Staramy się sprostać gustom i przyzwyczajeniom żywieniowym mieszkańców, ale jednocześnie dbamy o to, aby posiłki były zdrowe i spełniały zasady racjonalnego odżywiania.
Bazą do tworzenia jadłospisów tygodniowych -7 dniowych są receptury opracowane dla każdej potrawy, które uwzględniają wartość odżywczą i kaloryczną potrawy. Dzięki temu mamy szczegółowy jadłospis uwzględniający skład potrawy, wagę i kaloryczność, co pozwala na bieżąco ocenić jakość żywienia.
Niedzielę i święta szczególnie podkreślamy w naszym jadłospisie, bo obok potraw tradycyjnych , polskich i regionalnych króluje świeżo pieczone ciasto z kawą podawane na podwieczorek .
0
maj
2012
11